Ajalooline traditsioon: Suure-Jaani lƵunaosa.

Asjalised mälestused - Lahinguplatsid

Kobruvere külas Vastemõisa vallas olevat vanasti lahingut peetud venelaste, riisujate ja kohalikkude elanikkude vahel. Samas külas asuva Kalmeti-Lauri talu maa pealt on leitud üks vana hobuseraud, mida ühe venelase hobune põgenedes ära kaotanud.
EKLA, f 199, m 23, 10 (I-4) < Suure-Jaani khk., Vastemõisa v., Kobruvere k., Lauri t. - Alfred Rästas < Jaan Vendelin, 89 a. (1926)

Raud ise on poolik ja oma kuju poolest õige suur, pikaajalise maa sees oleku tõttu on raud roostest tublisti ära puretud.
EKLA, f 199, m 23, 10 (I-4) < Suure-Jaani khk., Vastemõisa v., Kobruvere k. - Alfred Rästas (1926)

Vanarahvajutu järgi olevat Viljandi vallas Rattama talu juures lahinguid peetud. Ümbruskaudu on palju vanu matmise paiku, mis erakorralist suurt maetavate arvu tõendab. Vanamõisa külas, Kuusiku talu lähedalt kruusamäest, mis Rattama talust umbes verst maad eemal, on inimeste luid hunnikus leitud.
EKLA, f 199, m 23, 10/1 (I-4) < Suure-Jaani khk., Viljandi v., Rattama-Lohu t. - Alfred Rästas < Jaan Lohk (1926)

Meesipõllul, mis Kettu küla Tooba talust umbes 1 km lääne pool asub ja enesest liivast nõmme kujutab, olla vanarahvajutu järgi rootslaste ja venelaste vahel lahinguid peetud.
EKLA, f 199, m 23, 11 (I-4) < Suure-Jaani khk., Vastemõisa v., Kettu k., Tooba t. - Alfred Rästas < Juhan Toobal, 60 a. (1926)

Samas annud Vene sõjaülem Rootsi sõjaülemale pütitäie kulda, mille eest võidu omale saanud. Koha pealt on leitud inimese luid.
EKLA, f 199, m 23, 11 (I-4) < Suure-Jaani khk., Vastemõisa v., Kettu k., Tooba t. - Alfred Rästas < Peet Toobal, 78 a. (1926)